równania diofantyczne
mysteria :
równanie diofantyczne
Z tego co zrozumiałam wyróżnia się jakby rodzaje owych równań. To jest równanie pierwszego
stopnia ( NWD (140,63) = 7 ) no i wychodzi że 7 | 35 czyli że posiada rozwiązanie całkowite
140x−63y=35
Czy to jest już koniec "zadania" czy można to jakoś ładnie rozwiązać ?
19 maj 20:50
ICSP: jak na razie nic nie rozwiazałeś/aś
19 maj 20:59
mysteria : ale początek (jeśli wgl jest ..) jest dobry ? to jak się dalej za to zabrać ? serio mam z tym
kłopot :c
19 maj 21:01
PW: Praktycznie: podzielić obie strony przez ten wspólny dzielnik
20x − 9y = 5,
zgadnąć jedno rozwiązanie x=7, y=15
i posłużyć się teorią do znalezienia wszystkich rozwiązań.
19 maj 21:28