Równanie
Rafał: Rozwiąż równanie (2x−1)2 = (3−x)(x−6)
Nie wiem jak się do tego zabrać.
19 maj 20:45
Radek:
Wzory skr mnożenia i tyle
19 maj 20:45
Piotr 10: Lewa strona − wzór skroconego mnożenia
Prawa strona − powymnazaj wszystko
19 maj 20:46
Rafał: 2x2 + 4 − 1 = 3x − 18 − x2 + 6x
Taki początek?
19 maj 20:52
Piotr 10: Nie : (
( a − b)2 = a2 − 2ab + b2
czyli
a=2x
a2= 4x2
i dalej sam
19 maj 20:52
jakubs: źle
(2x−1)2=4x2−4x+1
19 maj 20:52
Eta:
4x2−4x+1=3x−18−x2+6x
19 maj 20:54
Rafał: Ok, dziękuje. Jeszcze mam jedno zadanie.
Dla jakich wartośći parametru b funkcjia f ma dokładnie jedno miejsce zerowe?
f(x) = x2 + bx + 4
Co trzeba wykonać?
19 maj 21:02
Eta:
Δ=0 ⇒......
19 maj 21:06
Rafał: Wystarczy delte obliczyć? Co dalej, jeżeli delta wyjdzie >0?
19 maj 21:10
Piotr 10: No nie może ci wyjśśc delta > 0, bo akurat tutaj masz dodatkowy parametr 'b'
19 maj 21:11
Rafał: Ale chodzi mi o inny przykład, gdy delta wyjdzie >0.
19 maj 21:12
Eta:
Δ=b2−16 to Δ=0⇔ b2−16=0 ⇒ b=4 v b=−4
odp: dla b=4 lub b= −4 funkcja (którą podałeś) ma tylko jedno miejsce zerowe
19 maj 21:20