Szkicowanie wykresu funkcji. Jak to się robi?.
kamikadze13542: Jak się szkicuje wykresy funkcji? Prosze o pomoc.
19 maj 20:39
Nieuchwytny: Ale jakiej?
19 maj 20:49
Radek:
kartka i ołówek i się szkicuje
19 maj 20:50
kamikadze13542: Na przykład takie zadanie:
Naszkicuj wykres funkcji f:R→R. Sporządź tabelę wartości tej funkcji dla x∊{−2,−1,0,1,2}.
a)f(x)= {−x+1 dla x<−1
{−2 dla x≥−1
19 maj 21:07
Piotr 10: Podstawiasz sobie iksy i lecisz. Wykresem będzie zbiór punktów
19 maj 21:08
Patryk: nie liczy się siła lecz technika.
19 maj 21:08
kamikadze13542: #Piotr 10 mozna dokładniej?
19 maj 21:11
Piotr 10: f(x) = − x + 1 dla x < − 1
x∊{−2,−1,0,1,2 } czyli dla x < − 1 pasuje tylko x = −2
wstawiamy teraz −2 i wyliczamy wartosc funkcji
f(−2)=.... dla x < − 1
Następnie
f(x) = − 2 ( jest to funkcja stała linia pozioma )dla x ≥ −1 czyli x∊{−1,0,1,2}
19 maj 21:13
Piotr 10: PS: pomyłka wykresem w każdym z przypadków będzie zbiór punktów.
19 maj 21:14
Eta:
19 maj 21:14
kamikadze13542: Nie rozumiem
19 maj 21:26