granica
Radek:
Granica ciągu
| | 1 | |
Wyznacz granicę ciągu an= |
| +5 |
| | n | |
19 maj 20:20
Saizou : tak
19 maj 20:21
razor: tak
19 maj 20:21
Radek:
jakaś liczba podzielona przez nieskończoność daje zawsze 0 ?
19 maj 20:22
Saizou : prawie
| | ∞ | |
bo |
| to symbol nieoznaczony |
| | ∞ | |
19 maj 20:22
Radek:
jeśli n→∞ to ułamek będzie coraz większy więc 1 przez nieskończoność da 0 ?
19 maj 20:23
Saizou :
19 maj 20:23
Radek:
Dzięki idę robić dalej
19 maj 20:24
ZKS:
Nie ułamek a mianownik.
19 maj 20:24
Radek:
Tak, mianownik
19 maj 20:24
Radek:
an=17−3n
limn→∞17−3n=−∞ ?
19 maj 20:44
jakubs: Tak
19 maj 20:47
Radek: ok
19 maj 20:53
Wazyl: Radku przykład dla Ciebie:
oblicz:
limn→+∞ (√2n2−n−√2n2+3n+4)
19 maj 21:12
Radek:
Ti może być ciężko, bo dopiero dziś zacząłem
19 maj 21:12
Wazyl: [∞ − ∞]. Więc trzeba kombinować. Napisz jak cos wymyślisz. PS to nie trudne!
19 maj 21:16
Radek:
−∞ chyba ?
19 maj 21:17
razor: | | a2 − b2 | |
wskazówka: a−b = |
| |
| | a+b | |
19 maj 21:24
Wazyl: Razor
19 maj 21:25
marecki: Raz Radek zuch szedł sobie ulicami i grał za dwóch w swój bęben pałeczkami nananan nanan na
19 maj 21:29