obwód i pole trapezu
marek: w trapezie równoramiennym podstawy mają długość 25cm , 13cm oraz kąt α=60 stopni. Oblicz obwód
i pole tego trapezu.
5 lis 10:19
M:
11 paź 19:47
Janek191:

a = 25 cm b = 13 cm α = 60 stopni
x = ( 25 − 13 ) : 2 = 6
c = 12
h
2 + 6
2 = 12
2
h
2 = 144 − 36 = 108 = 36*3
h = 6
√3
Obwód L = 25 + 13 + 2*12 = 38 + 24 = 62
Pole P = 0,5* ( 25 + 13)*6
√3 = 114
√3
Odp. L = 62 cm P = 114
√3 cm
2
=================================
11 paź 22:05
Jacek:

Prawie bez obliczeń
Wykorzystując trójkąty "szczególne" 30
o,60
o,90
o
h=6
√3 c= 12
Obwód : L= 24+25+13=62 cm
Pole : P= (38)*3
√3= 114
√3 cm
2
11 paź 22:16