BARDZO PROSZĘ O POMOC . Jak bym sam mógł zrobić to bym nie szukał for do pomocy
mathelp: rozwiąż równania
a) log(x−3) − log(2−3x) = 1
b) log1/2 x − (log1/2 x)2 = 0
c) log3 x − 2log3 2 = 2
d) log3 x = log1/3 6
e) log(x+3) − log (x−6) = 1
f) log x +log 2 = 2log x − log 5
19 maj 19:57
razor: po co wrzucasz drugi raz? napisałem ci żebyś pokazał swój sposób rozwiązania i gdzie ci nie
wychodzi
19 maj 19:59
Lukas:
Najpierw zacznij od dziedziny/
19 maj 19:59
mathelp: log(x−3) − (log(2−3x) = 1
dz: x−3 > 0 v 2−3x > 0
x>3 v x >2/3
xE (3; nieskonczoność)
log(x−3) − log(2−3x) = log10
log x−3/2−3x = log10
20−30x = x−3
−31x = −21
x=23/31
19 maj 20:02
mathelp: jakieś sugestie ?
19 maj 20:15
razor: jest ok, teraz weź pod uwagę dziedzinę i podaj wynik
19 maj 20:15
mathelp: nie do końca rozumiem
19 maj 20:18
razor: Jaka jest dziedzina tego równania?
19 maj 20:20
mathelp: dz: x−3 > 0 v 2−3x > 0
x>3 v x >2/3
xE (3; nieskonczoność)
19 maj 20:21
razor: A czy ten x który ci wyszedł jako rozwiązanie należy do dziedziny?
19 maj 20:22
mathelp: nie należy
19 maj 20:22
mathelp: tak więc

?
19 maj 20:28
razor: Więc jakie jest rozwiązanie tego równania?
19 maj 20:29
mathelp: rozwiazaniem równania są wszystkie liczby w przedziale od 3 do nieskończoności więc obliczony x
nie nalezy do rozwiązania ... nie wiem ...
19 maj 20:31
mathelp:
19 maj 20:37
mathelp: nie uzyskam już więcej pomocy ?
19 maj 20:40
razor: Wszystko co mogłem powiedzieć już powiedziałem

w skrócie: równanie nie ma rozwiązania
19 maj 20:41
mathelp: okej dzięki

a kolejny przykład nie wiem jak sie za niego zabrać ...
19 maj 20:42
mathelp: co zrobić w drugim przykładzie z (log 1/2 X)2
19 maj 20:49
mathelp: help
19 maj 20:56