matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pilne :)
aakropka:
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego ABC mają długości 10 i 15. Oblicz pole kwadratu ADEF.
19 maj 19:55
Eta:
x ∊(0,10) , x −−− dł. boku kwadratu ADEF Z podobieństwa trójkątów ABC i DBE z cechy (kkk)
15
15−x
=
⇒ x=.........
10
x
P(kwadratu)= x
2
=.....
19 maj 20:08
aakropka:
no tak,ale to x wychodzi 10−10 x tak?
19 maj 20:13