Ciąg rekurencyjny
vld: Ciąg rekurencyjny
Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jedną rzecz?
Oblicz wyrazy: a2, a3, a4 i a5 ciągu (an). Ile liczb dodatnich jest wśród dziesięciu
początkowych wyrazów ciągu (an)?
a1=6
an+1=an−2n, n >=1
Liczę:
a2 = 4
a3 = 0
a4 = −8
a5 = −24
Liczby robią się coraz mniejsze, więc dalej nie liczę i daje odpowiedz, że wśród dziesięciu
początkowych wyrazów tego ciągu jest jedna liczba dodatnia. W odpowiedzi jest napisane, że są
dwie liczby dodatnie. Więc jak to będzie?
19 maj 19:47
Saizou :
wyrazy dodatnie to a1i a2
19 maj 19:48
vld: Cwaniaczki

Dzięki.
19 maj 19:50