Rozkład wykładniczy
Kozaczek: Dzień dobry. Mam problem z tym oto zadaniem:
Zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy z parametrem λ>0 o gęstości: f(x) = λe
−λx dla x>=0,
oraz f(x) = 0 dla x<0. Obliczyć wartość oczekiwaną E(X) i wariancję V(X).
Wiem że E(X) = V(X) = λ tylko nie wiem jak obliczyć to λ.
Z góry dziękuję za pomoc
19 maj 19:31
Krzysiek: ?przecież λ−to ustalony parametr, tego nie obliczasz bo to jest znane.
19 maj 19:48
Godzio:
Licz całkę λ∫0∞xe−λxdx
19 maj 19:52
Kozaczek: Godzio, na pewno tam x w środku ma być?
19 maj 20:06
Godzio:
To jest wartość oczekiwana więc tak. Policz ją najpierw
19 maj 20:19
Kozaczek: nie wiem czy mi dobrze wyszło: 1/λ
19 maj 20:39
Godzio:
| | 1 | |
Ok, (i jak widzisz ma wyjść |
| , a nie λ) teraz policz: |
| | λ | |
EX
2 = λ∫
0∞x
2e
−λxdx
po co? Ano po to, żeby policzyć wariancje, która jest równa:
VarX = EX
2 − (EX)
2
19 maj 20:42
Kozaczek: Dzięki
19 maj 20:58