Trygonometria ;<
Andrzej: Błagam o pomoc! Niestety nie za bardzo potrafię to wykonać.
http://i62.tinypic.com/2d1pfvd.jpg
Nawet jeśli każdy wykona po jednym przykładzie to szybko pójdzie.
Pozdrawiam i liczę na pomoc!
19 maj 19:17
19 maj 19:25
Andrzej: To niech chociaż powie jak się zabrać za np. 7, 11, 12
19 maj 19:29
Mila:
Wpisuj zadania po jednym.
19 maj 19:59
Andrzej: Podaj największy ujemny pierwiastek równania:
|2sin(π−2x/ 4) −1| = 1
19 maj 20:34
Piotr 10: IaI=1 a to umiesz rozwiązać ?
19 maj 20:37
Andrzej: No umiem, ale co dalej?
19 maj 20:38
Piotr 10: No to opuść wpierw wartość bezwzgledną w swoim zadaniu
19 maj 20:41
Mila:
| | π−2x | | π−2x | |
2sin( |
| )−1=1 lub 2sin( |
| )−1=−1⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | π−2x | | π−2x | |
2sin( |
| =2 lub 2sin( |
| =0 |
| | 4 | | 4 | |
| | π−2x | | π−2x | |
sin( |
| =1 lub sin( |
| =0 |
| | 4 | | 4 | |
| π−2x | | π | | π−2x | |
| = |
| +2kπ /*4 lub |
| =kπ /*4 |
| 4 | | 2 | | 4 | |
π−2x=2π+8kπ lub π−2x=4kπ
−2x=π+8kπ /:(−2) lub −2x=−π+4kπ /:(−2)
| | −π | | π | |
x= |
| −4kπ lub x= |
| −2kπ |
| | 2 | | 2 | |
dla k=0
| | π | |
odp. x=− |
| największy ujemny pierwiastek równania |
| | 2 | |
19 maj 20:58