równania diofantyczne
mysteria : Jak rozwiązać tego typu zadania ? Co to są równania diofantyczne ? :c proszę o pomoc
(2x+y)(5x+3y)=7
xy=x+y+3
xy+3x−5y=−3
xy=20−3x+y
19 maj 19:16
Marcin: Szukasz rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych
19 maj 19:21
Wazyl: np.
7=1 * 7
2x+y=1 v 2x+y=7
5x+3y=7 5x+3y=1
19 maj 19:23
mysteria : ale czy to można rozwiązać coś jak układ równań czy trzeba się po prostu bawić i podstawiać ?
19 maj 19:24
Marcin: Iloczyn jakich liczb całkowitych da Ci 7?

W nic się nie bawisz
19 maj 19:33
mysteria : a no rzeczywiście xd chyba załapałam

dziekuję
19 maj 20:14