s
fly: mam coś z trygonometrii : Narysuj wykres i określ zbiór wartości :
| | π | |
a) f(x)=2sin(2x− |
| )−cos2x dla x∊<−π,2π) |
| | 2 | |
19 maj 19:02
Wazyl: To są łatwe zadania tylko trzeba pomyśleć. Zacznij od b.
Trzeba coś wykombinować
19 maj 19:04
ZKS:
Napisz czemu to jest równe.
19 maj 19:04
fly: hmm
| | π | |
a) f(x)=−2sin2( |
| −x)−cos2x  co dalej |
| | 4 | |
b) f(x) = 1 dla sin 2x >0 lub−1 dla sin2x<0
19 maj 19:10
ZKS:
| | π | |
Ale żeś to zamienił. Napisz czemu jest równe sin(x − |
| ) = ? |
| | 2 | |
Podpunkt b) dobrze tylko jeszcze musisz wyznaczyć x jakie spełniają te warunki.
19 maj 19:16
fly: sin(x−{π}{2}) =−cosx a b) x≠kπ
19 maj 19:20
ZKS:
| | π | |
Okej sin(x − |
| ) = −cos(x) Ty masz to samo tylko że zamiast x masz 2x. |
| | 2 | |
Nie masz rozwiązać nierówność sin(2x) > 0 oraz sin(2x) < 0 taki zapis Ci nic nie daje bo nie
wiesz dla jakich argumentów otrzymasz wartość 1 albo −1.
19 maj 19:25
fly: ?
19 maj 19:25
fly: nie rozumiem jak ten podpunkt a) zrobić jeżlei mam 2x to co z tego wynika
19 maj 19:28
fly: jak zrobić a)
19 maj 21:21
Aga: skąd masz te przykłady ?
19 maj 21:37
fly: tak
19 maj 21:38
fly: aa przykłądy mam z takiej kartki
19 maj 21:39