matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria analityczna
Maciej:
nie wychodzi mi owe zadanie: a) Wyznacz długość odcinka AB wyznaczonej przez prostą y=2x. W okręgu x
2
+y
2
−6x+1=0 i prostej
19 maj 18:47
Wazyl:
|AB|=? x
2
+4x
2
−6x+1=0 5x
2
−6x+1=0 Δ=16
1
x=1 v x=
5
2
y=2 y=
5
|AB|=....
19 maj 18:59
Maciej:
Dzięki miałem błąd w przeliczeniach
19 maj 19:02
Mila:
(1) x
2
+y
2
−6x+1=0 (x−3)
2
−9 +y
2
+1=0 (x−3)
2
+y
2
=8 y=2x podstawiamy do (1) x
2
+4x
2
−6x+1=0 5x
2
−6x+1=0 Δ=36−4*6=36−20=16
6−4
6+4
x=
lub x=
10
10
x=0,2 lub x=1 y=0,4 lub y=2 A=(0,2;0,4) , B=(1,2) |AB|=
√
(1−0,2)
2
+(2−0,4)
2
=
√
0,8
2
+1,6
2
=
√
0,64+2,56
=
√
3,2
19 maj 19:06