Trygonometria
Blue: Znajdź wszystkie wartości parametru α∊(0, 2π), dla których funkcja f(x) =
(x+2sin
2α)(x+3cosα+3) ma jedno m. zerowe.
Liczę to tak , że cosα=t i sin
2α = 1− t
2 i wszystko wymnażam
Liczę deltę i wychodzi mi 4t
4+12t
3+9t
2+12t+12...
Delta musi być równa zero...
ale jakoś nie mogę doliczyć się pierwiastków tego równania... Nie wiem... Czy ja coś źle
zrobiłam
19 maj 18:30
19 maj 18:41
ZKS:
Masz podaną funkcję w postaci iloczynowej a Ty to wymnażasz i liczysz Δ aby otrzymać
to co masz wyżej.
Mamy mieć jedno miejsce zerowe więc
nawias x + 2sin2(α) musi mieć to samo rozwiązanie co nawias x + 3cos(α) + 3.
19 maj 18:46
Blue: ej, rzeczywiście, dzięki wielkie !
19 maj 18:47
Blue: Ale nadal mi coś nie wychodzi, możesz to rozpisać
19 maj 18:51
Blue: 
?
19 maj 18:57
ZKS:
2sin2(α) = 3cos(α) + 3
−2sin2(α) + 3cos(α) + 3 = 0
2cos2(α) − 2 + 3cos(α) + 3 = 0
2cos2(α) + 3cos(α) + 1 = 0
[cos(α) + 1][2cos(α) + 1] = 0
Dokończ.
19 maj 18:59
Blue: | | 1 | | 2 | |
z tego co napisałeś wyszło x=π, x= 1 |
| π, x= |
| π |
| | 3 | | 3 | |
Ale dlaczego pozbyłeś się tego x

Tak można

19 maj 19:10
ZKS:
Jeżeli mają mieć takie same miejsca zerowe to z pierwszego nawiasu otrzymujesz rozwiązanie
x = −2sin2(α) natomiast z drugiego nawiasu x = −3[cos(α) + 1].
19 maj 19:17
Blue: a no taaaak xD
19 maj 19:22