Bazując na diagramie znajdz wspolczynniki a,b,c,d funkcji f(x)= a*sin(bx+c)+d
czerwony punkt = (1/3,3)
zielony punkt = (7/3, −1)
a=(3−(−1))/2=2
d=(3+(−1))/2=1
okres = (7/3−1/3)*2=4
4=2π/b → b=π/2
i tu moja bolączka − czy jest jakiś łatwiejszy sposób na wyliczenie c niż:
y=2sin(π/2x+c)+1
3=2sin(π/2*(1/3)+c)+1
sin(π/6+c)=1
sin(π/6+c)=sin(π/2)
π/6+c=π/2+2kπ
c=π/3+2kπ
| π | π | |||
y=2sin( | x+ | )+1 | ||
| 2 | 3 |
| π | ||
y = 2sin( | x + c) + 1 | |
| 2 |
| π | ||
y = 2sin( | x) + 1 i zobaczy o ile jest ona przesunięta w lewo od funkcji powyższej. | |
| 2 |