s
fly: oblicz sin6x+cos6x jesli wiemy ,ze sinx*cosx=m
19 maj 18:22
ZKS:
Wzór
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
następnie
a2 − ab + b2 = (a + b)2 − 3ab.
19 maj 18:25
razor: sin6x + cos6x = (sin2x + cos2x)3 − 3sin4xcos2x − 3sin2xcos4x = 1 −
3sin2xcos2x(sin2x + cos2x) = 1 − 3m2
19 maj 18:27
Kaja: sin6x+cos6x=(sin2x)3+(cos2x)3=(sin2x+cos2x)(sin4x+sin2xcos2x+cos4x)=
=1*(sin4x+cos4x+m2)=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x+m2=1−2m2+m2=1−m2
19 maj 18:27
Kaja: tam w drugim nawiasie powinien być minus
19 maj 18:28
Kaja: czyli 1−3m2
19 maj 18:28
ZKS:
Kaja trochę wzór źle masz.
19 maj 18:29
ZKS:
Dokładnie.
19 maj 18:29
Kaja:
19 maj 18:30
fly: dzięki
19 maj 18:30