Ciągi
kawka: Wyznacz wyraz ogólny ciągu an , którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem :
a) Sn=4(2n−1)
b)Sn=4n2
c)Sn=n2+7n
Czy ciąg an jest arytmetyczny ? Odpowiedź uzasadnij
19 maj 18:07
Tyrmand: an=Sn+1−Sn
an jest arytmetyczny ⇔ r=const.
19 maj 18:12
Kaja: poprawka
Sn+1−Sn=an+1
19 maj 18:14
Tyrmand: Kaja jesteś w błędzie
19 maj 18:16
ZKS:
Tyrmand Ty jesteś w błędzie
Kaja 
.
19 maj 18:17
Kaja: oj Trymand, Trymand...
19 maj 18:21
ZKS:
19 maj 18:22
Mila:
Sn=a1+a2+...........+an−1+an
Sn=Sn−1+an
19 maj 19:25