Trójkąty podobne - stosunek obwodów do pól
Proxi: Witam, mam problem z tym zadaniem: Dane są dwa trójkąty podobne o polach P1 i P2. Obwód
większego trójkąta wynosi 12 oraz P1=6P2. Oblicz obwód mniejszego trójkąta.
19 maj 18:06
Kaja: k=
√6 − skala podobieństwa tych trójkątów
19 maj 18:09
Proxi: Dzięki

, a takie zadanie: Dany jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości a. Punkt D jest
środkiem boku AC. Wykaż, że suma odległości punktu D od boków AB i BC teg trójkąta jest równa
jego wysokości.
19 maj 18:22
pigor: ..., niech h
1,h
2 − odległości punktu D od AB, BC
odpowiednio, h − długość wysokości danego ΔABC, to z
warunków zadania suma pól
PΔABD+PΔBDC= PABC ⇔
⇔
12ah
1+
12ah
2=
12ah ⇔
h1+h2= h . c.n.w. ...
20 maj 01:02