czworokąty
maturzysta: Witam
Mam problem z pewnym zadaniem
Na czworokącie abcd, którego kąt abc ma miarę 135 stopni, opisano okrąg o środku O. Oblicz
miary pozostałych kątów czworokąta, wiedząc że dob=140 stopni
Ja wyliczyłem że adc ma 45 stopni, natomiast mam problem z pozostałymi dwoma.
19 maj 18:04
Damian G. Bortatycze: juz po maturach daj se spokuj
19 maj 18:10
Mila:

∡B+∡D=180 suma kątów przeciwległych w czworokącie wpisanym w okrąg jest równa 180
o.
∡D=180−135=45
| | 1 | |
∡A= |
| *140=70 jako kąt wpisany w okrąg oparty na tym samym łuku co środkowy DOB= 140o |
| | 2 | |
∡C=180−70=110
o
19 maj 18:50