Geometria
Monika: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a=√3 ,b=4. Oblicz:
a)wysokość tego trójkąta poprowadzoną do przeciwprostokątnej
b)promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
c)długość odcinków na jakich wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła
przeciwprostokątną
19 maj 18:00
Kaja: a) c − dł. przeciwprostokątnej
(
√3)
2+4
2=c
2
3+16=c
2
c=
√19
h − wys. poprowadzona na przeciwprostokątną
19 maj 18:04
Kaja: r − promień okręgu wpisanego
19 maj 18:06
Kaja: c) skorzystaj z podobieństwa trójkątów
19 maj 18:06