F.Kwadratowa cdn 2
Lukas:
Funkcja y = (m + 1)x
2−(2m+4)x−7 jest malejąca w zbiorze (−
∞ ;4) i rosnąca w zbiorze (4;+
∞
) . Wyznacz parametr m
19 maj 17:50
razor: ok
19 maj 17:53
Mila:
Dobrze.
19 maj 17:54
Lukas:

Dla jakich wartości parametru m równanie mx
2 + 2x + m − 2 = 0 ma dwa pierwiastki mniejsze
od 1?
19 maj 20:03
razor: 1) m > 0, Δ > 0, f(1) > 0, xw < 1
2) m < 0, Δ > 0, f(1) < 0, xw < 1
19 maj 20:06
Lukas:
dwa przypadki jeśli ramionami do góry i drugi ramionami do dołu tak ?
19 maj 20:09
razor: tak, można to było zapisać przy pomocy mniejszej ilości warunków ale nie pamiętam jak więc jest
tak
19 maj 20:10
Lukas:
Dziękuję
19 maj 20:11
ZKS:
Można też od razu mf(1) > 0.
19 maj 20:13
razor: o właśnie to
19 maj 20:13
Lukas:
mf ?
19 maj 20:17
razor: m*f(1) > 0
19 maj 20:17
ZKS:
Jeżeli nie widać to wystarczy wymnożyć
dla m > 0 oraz f(1) > 0 ⇒ m * f(1) > 0
i
dla m < 0 oraz f(1) < 0 ⇒ m * f(1) > 0
stronami i otrzymamy jeden warunek
m * f(1) > 0.
19 maj 20:22
Lukas:
Chyba jednak zostanę przy wersji razora.
19 maj 20:27
Mila:
Jakie dałeś warunki?
19 maj 20:33
Lukas:
Ja rozpatrzyłem tylko Δ>0 m>0 i f(1)>0 i drugi Δ>0 m<0 f(1)<0
19 maj 20:35
Mila:
1) m≠0 wtedy x=1
2) Δ>0
m∊(1−
√2,1+
√2)\{0}
3) Aby nie rozważać dwóch przypadków
mx
2+2x+m−2=0 /:m
f(1)>0
x
w<1
19 maj 20:40
Lukas:
Ale właśnie nie rozumiem wersji gdy sprawdzamy jeden przypadek przecież parabola może być
ramionami do góry i ramionami do dołu ?
19 maj 20:43
Mila:
Ja sprowadziłam do jednego przypadku, a=1
19 maj 21:02
Lukas:
Ale chyba tak nie można ?
19 maj 21:04
Mila:
A dlaczego?
19 maj 21:40
Lukas:
Przecież nie można uogólniać przypadków do jednego ? Mnie uczono żeby rozważać dwie wersje.
19 maj 21:42
Mila:
Przeczytaj uważnie , co napisałam 20:40, masz wykluczone m=0.
Po podzieleniu obu stron równania masz równanie równoważne.
Wszystko jest w porządku, jesli jednak tego nie rozumiesz, to rozwiązuj swoim sposobem.
Masz już dobry wynik?
19 maj 21:45
Lukas:
Mam dobry wynik, jednak chodzi mi o zrozumienie rozwiązania na jeden przypadek, takie
rozwiązanie jednym sposobem mnie zgubiły w tym roku.
19 maj 21:48
Mila:
Konkretnie gdzie zastosowałeś taki skrót.
19 maj 21:49
Lukas:
I czemu trzeba badać jeszcze xw<1 ?
19 maj 21:51
Lukas:
?
19 maj 22:14
Mila:
Jeżeli wierzchołek paraboli leży na prawo od prostej x=1 i Δ>0 to conajmniej jeden z
pierwiastków jest większy od 1.
19 maj 22:24
Eta:

Widzisz dlaczego x
w musi być <1 ( na rys 1/ f(1)>0
( na rys. 2/ też f(1)>0 ale x
w>1
który rys. spełnia warunki zadania?
19 maj 22:24
Lukas:
Ale tego rozwiązania sprowadzonego do jednego przypadku nadal ni w ząb, może jutro mnie olśnij,
szkoda czasu teraz.
19 maj 22:24
Lukas:
1 rysunek spełnia warunki zadania, ale ja ograniczyłem się tylko do Δ>0 i f(1)>0
19 maj 22:25
Eta:
Na pierwszym masz xw<1
na drugim te same warunki ale xw>1 −−− czyli nie spełnia warunku zadania
zatem musisz jeszcze określić położenie wierzchołka : xw<1
19 maj 22:28
Mila:
Właśnie miałam rysować.
19 maj 22:29
Eta:
Parametr musi spełniać trzy warunki : Δ>0 i f(1)>0 i xw<1
Czy teraz już jasne?
19 maj 22:29
Lukas:
Teraz jasne, dziękuję. Tylko męczy mnie jeszcze drogie Panie przypadek podany przez Milę.
19 maj 22:30
Mila:
Zostaw go na późniejsze czasy.
Na zakończenie działu.
19 maj 22:31
Lukas:
W sumie matura nie poszła mi tak źle bo z P mam 80%+ z moich wyliczeń
19 maj 22:37
razor: Pisałeś w tym roku?
19 maj 22:40
Lukas:
Tak, ale tylko podstawę

Na moją uczelnie nie dostanę się bo nie pisałem R i za późno się
pokapowałem
19 maj 22:45
Lukas:
Razor a masz może zadania z funkcji kwadratowej z Pazdro ?
19 maj 22:55
Piotr 10: ooo w Pazdro jest mase zadan z funkcji kwadratowej. Polecam
19 maj 22:57
Lukas:
Właśnie kończę zadanka z kiełbasy i robię jeszcze z zadania.info w między czasie żeby dobrze
opanować dział.
19 maj 23:00
Piotr 10: W Pazdro są fajne zadanka z funkcji kwadratowej ( trzymają wysoki poziom ).
19 maj 23:01
razor: Jest tam 237 zadań na prawie 40 stronach więc nie wrzucę raczej wszystkiego naraz
19 maj 23:09
Lukas:
Nie musi być dziś, może być w weekend
19 maj 23:10
Piotr 10: A nie lepiej kupić sobie ten zbiór od kogoś z byłych maturzystów za grosze ?
19 maj 23:11
Lukas:
Mam już chyba dosyć zbiorów a z Padzro tylko niektóre działy mnie interesują więc nie opłaca mi
się kupować całego zbioru
19 maj 23:12
razor: np. ode mnie
19 maj 23:12
19 maj 23:16
Lukas:
Danke

!
19 maj 23:21