Badanie monotoniczności ciągów
RRade: Dzień dobry wszystkim.
Prosiłabym o pomoc z zakresu monotoniczności ciągów.
Ciąg (an) jest skończony. Zbadaj monotoniczność ciągu, jeśli:
a) a2=(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5), gdzie n∊{1,2,3,4,5}
Po zbadaniu znaku różnicy:
an+1−an=5(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)
W odpowiedzi ciąg jest stały, jednakże jeżeli n=5, to znak różnicy jest większy od zera, zatem
ciąg powinien być niemalejący. Gdzie popełniam błąd?
b) an = {1 dla n∊ℕ+ i n≤7
{n dla n∊ℕ+ i n∊<4;10>
Jak rozwiązać ten typ zadania (gdy podane są dwa przedziały)?
19 maj 17:43