Trygonomwtria
Blue: | | logx−1√16−x2 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = |
| |
| | tgx | |
19 maj 17:42
J:
1) tgx ≠ 0
2) x − 1 > 0 i x − 1 ≠ 1
3) 16 − x2 >0
19 maj 17:44
Hugo:

tg
x =/=0
oblicz na razie to
19 maj 17:44
J: A jak to obliczyć ?
19 maj 17:45
Hugo: Blue: ... widzę ze i tak już J napisał ale poczytaj sb o dziedzinie logarytmów. Warto
19 maj 17:45
Hugo: emm xd? mówisz o tgx=/=0?
no to będzie xe R/{kπ}

J: ty mądrzejszy
19 maj 17:46
Hugo: *gdzie ke C
19 maj 17:46
Lukas:
k∊C
19 maj 17:47
Blue: Właśnie nie przerabiałam jeszcze logarytmów na rozszerzeniu i się średnio orientuuję.... czyli
dziedzina musi być dodatnia
19 maj 18:00
Blue: | | π | |
ej, ale to nie powinno być (1,4>\{2,π, |
| }  ? |
| | 2 | |
bo w odpowiedziach mam przedział przy 4 otwarty i nie wiem dlaczego...
19 maj 18:05