Okrąg
godzio187:

mam zadanie i nie wiem jak się za nie zabrać

W okegu ośrodku O poprowadzono dwie prostopadłe średnice AB i CD. Z punktu A prowadzimy cięciwę
AM przecinającą średnicę CD w punkcie N. Wyznacz miarę kąta, jaki cięciwa tworzy ze średnicą
AB, jeżeli wiadomo, że czworokąt OBMN można wpisać okrąg.
5 lis 00:06
godzio187:

coś takiego zrobiłem a dalej to już nie wiem
5 lis 00:20
godzio187: ABM −> α,90,90−α
ABN −> α α β=180−2α
BMN −> 90−2α , 90, 180−β=2α
OBN −> 90, α, 90−α czyli ABM OBN jest przystający i tera co z tym MNB
5 lis 00:26
Eta:
90o − α
5 lis 00:26
godzio187: Jedno pytanie, można wioskować że skoro BN=AN i <NMB = <AON to te trójkąty są przystające ?
5 lis 00:29
AROB: α = 300 Mam wyjaśnić, czy już doszedłeś?
5 lis 00:29
godzio187: wyjaśnić
5 lis 00:32
Eta:
ze średnicą AB tworzy kąt α
a ze średnicą CD tworzy kąt 90o − α
bo Δ AON jest prostokątny o kącie α
5 lis 00:32
Eta:
Ajjjj nie doczytałam zad. patrzyłam tylko na rys.
godzia
5 lis 00:33
godzio187: 
bo tam jeszcze ten okrąg można wpisać
5 lis 00:35
AROB: Czworokąt OBMN musi być deltoidem , ponieważ kąty BON i BMN są proste, a sumy boków
przeciwległych są sobie równe ( z warunku okręgu wpisanego w czworokąt).
Stąd: IOBI = IBMI = r, IABI = 2r.
| | IBMI | | r | | 1 | |
Z ΔABM : sinα = |
| = |
| = |
| ⇒ α = 300 |
| | IABI | | 2r | | 2 | |
5 lis 00:42
godzio187: o ! dzięki wielkie

nie wiedziałem że ON = MN
5 lis 00:46
godzio187: musze się ciągów pouczyć bo często się tu zdarzają a je bd mieć dosyć późno a utrwalać już se
moge
5 lis 01:01