Rysowanie wykresu
OG: Gdy rysujemy wykres wielomianu np. w(x)= −3(x2−4)(x−2)2 wyznaczamy miejsca zerowe, zaznaczamy
je i podstawiamy za x jakąś liczbę większą niż te miejsca zerowe, po to żeby wiedzieć czy
wykres mamy rysować od góry czy od dołu. Taką metodę poznaliśmy na lekcji. Tylko jest to dość
niewygodne, często mylą mi się znaki szczególnie przy bardziej skomplikowanych wielomianach.
Czy jest inna, szybsza metoda na to?
19 maj 17:26
J: Zaczynasz rysować od prawej do lewej. Jeśli a > 0 ( wsp. przy najwyższej potedze) zaczynasz nad
osią OX i odwrotnie. Pamietaj o punktach "odbicia"
19 maj 17:32
OG: Czyli jest to zależne tylko od a? Spójrz na ten przykład:
w(x)=−(x+3)(1+x)(2−x)
a jest −1 a wykres jednak rysowaliśmy od góry.
19 maj 17:35
J: a = +1 ..popatrz: (− 1*x)(1*x)(−1*x) = +1*x
19 maj 17:42
OG: Ahhh no fakt... myślałem że a to po prostu liczba która jest przed nawiasem. No fakt, teraz się
zgadza.
19 maj 17:50