Rozwiąż nierówność
Rafał: Witam. Nie umiem rozwiązać nierówności, wytłumaczycie lub podacie rozwiazanie?
(2 − 3x)2 − 6(3x − 1) (mniejszy, bądz równy) −(1−4x)(2x − 1)
19 maj 17:22
J: Powymnażaj wszystko,przenieś na jedną stronę i poredukuj
19 maj 17:25
Rafał: Problem że nie wiem jak to zrobić ;x Nie moge nigdzie znaleźć rozwiązania, żeby zobaczyć jak to
wygląda.
19 maj 17:29
J: (a − b)2 = a2 −2ab + b2 , czyli: (2−3x)2 = 4 − 12x + 9x2 ....
19 maj 17:33
Rafał: (2−3x)2 = 4 − 12x + 9x2
Dlaczego tak?
19 maj 18:10
Rafał: Aaa... Trzeba skorzystać ze wzory skróconego mnożenia?
19 maj 18:13
Rafał: Ale mimo to nie umiem dalej rozwiązać
19 maj 18:16
Kaja: 22−2*2*3x+(3x)2≤−(2x−1−8x2+4x)
4−12x+9x2≤−(6x−1−8x2)
4−12x+9x2≤6x+1+8x2
4−12x+9x2−6x−1−8x2≤0
x2−18x+3≤0
Δ=(−18)2−4*1*3=...
19 maj 18:19
Rafał: matematyka.pisz.pl/forum/7004.html tutaj jest inaczej.
19 maj 18:24
Kaja: no tak...nie uwzględniłam jeszcze −6(3x−1)
19 maj 18:29
Kaja: to powinno byc jeszcze po lewej stronie
19 maj 18:29