Wyznacz miejsce zerowe funkcji f.
Pat: | | x4 − 10x2 + 25 | |
Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru f(x) = |
| |
| | √|x − 1| − 2 | |
Wyznacz miejsce zerowe funkcji f.
19 maj 15:59
Hajtowy:
Miejsce zerowe czyli mianownik

x
4−10x
2+25=0
Teraz albo pomyśl, rozbij i pogrupuj.
Albo Twierdzenie Bezouta
19 maj 16:02
Hajtowy: Pamiętaj o dziedzinie
19 maj 16:02
J:
1) Dziedzina: Ix−1I − 2 > 0
2) x4 − 10x2 + 25 = 0
19 maj 16:02
kyrtap: lub podstaw za x2 = t i t>0
19 maj 16:04
ZKS:
Jeżeli podstawiamy to t2 ≥ 0.
19 maj 16:20
ZKS:
Oczywiście t ≥ 0.
19 maj 16:20