Ekstremum wielu funkcji
Patelmistrz: Witam mam problem z rozwiązaniem tego przykładu :
(f,x)=x3−2y3−3x+6y
a więc
f'x=(x3−2y3−3x+6y)' = 3x2−3
f'y=(x3−2y3−3x+6y)'=−6y2+6
I tu pojawia się pierwszy problem, w poprzednich przykładach wychodził mi układ równań a tutaj
nie:
3x3−3=0 czyli x=1 lub x=−1
−6y2+6=0 czyli y=1 i y=−1
I Zawsze mi wychodził jeden punkt tu mam chyba dwa... P1=(1,1) P2=(−1,−1) i robię dalej
pochodną 2 rzędu.
Najpierw dla 3x2−3
f'x=(3x2−3)=6x
f'y=(3x2−3)=0
Teraz dla −6y2+6
f'x=(−6y2+6)'=0
f'y=(−6y2+6)'=−12y
No i tworzę wyznacznik
W= | 6x 0 |
| 0 −12y|
Wcześniej miałem te punkty czyli P1=(1,1) P2=(−1,−1)
no to podstawiam najpierw P1 i wyznacznik wychodzi −72 podobnie dla P2 czyli poniżej 0 czyli
nie ma ekstremów.
Proszę wytłumaczyć mi co źle robię , no chyba że trafiłem na taki przykład.
19 maj 15:56
Patelmistrz: Nikt nie pomoże ? ;c
19 maj 16:36
Patelmistrz: Teraz doszedłem do wniosku że 4 kombinacje chyba trzeba zrobić i wtedy dla P3 i P4 mam
wyznacznik 72 i wtedy dla 6 mam minimum a dla − 6 maksimum . Co o tym myślicie?
19 maj 17:54