Działania na pochodnych
KK: Witam!
Mam dość zabawny problem z jednym zadaniem. Oto jego treść:
Oblicz współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x
0, gdy
f(x)=x
2 −4x + 1 / x
2
x
0=1
Nie wiem co robię żle w obliczeniach
Uzywałam wzoru f ( x + h ) − f ( x ) / h jednak ciagle robie bła, mogłby mi to ktoś roziązać
krok po korku?
Z góry dziękuje
19 maj 15:51
J:
Równanie stycznej: y − f(xo) = f'(xo)(x − xo)
Policz: f(1) oraz f'(1) i podstaw do wzoru.
19 maj 15:59
Wazyl: | | (2x−4)x2−2x(x2−4x+1) | |
f`(x)= |
| |
| | x4 | |
f`(1)=−2+4=2
Jak czegoś nie pochrzaniłem to powinno wyjść tak.
19 maj 16:01
KK: taaak

dziekuje
19 maj 16:03
J: Szukana styczna : y = 2x − 3
19 maj 16:06