Zadanko z gwiadką
Andrzej: W ciągu arytmetycznym (an) rosnącym a4 x a7 = −27 i a3 = 2−a7. Oblicz
a) a1 i r
b) a11 + a12 +...+ a20
c) a2 + a4 + a6 +a8 + a10.
19 maj 15:27
Wazyl: Po co tu ta gwiazdka?
rosnący ⇒ r>0
(a1+3r)(a1+6r)=−27
a12+18r2+9a1r=−27
a1+2r=2−a1−6r⇒a1=1−4r
(1−4r)2+18r2+9r(1−4r)=−27
16r2−8r+1+18r2−36r2+9r+27=0
2r2+r+28=0
Na pewno dobrze przepisałeś zadanie?
19 maj 15:38
Wazyl: W c) jest przyjazny kruczek − trzeba wziąć sumę nowego ciągu dla którego:
b
1=a
2 i r
2=2r
1
Albo jak wolisz na piechotkę
19 maj 15:40
Andrzej: dobrze przepisałem zadanie, a powiedz czemu a1 +3r =a4 ?
19 maj 15:45
J: W ciągu arytmetycznym an = a1 + (n−1)r , czyli a4 = a1 + 3r
19 maj 15:48