logarytmy
akuku: wiedząc, że logab a=5, oblicz
a) logab √ab (logarytm o podstawie "ab". pierwiastek z "a" kreska ułamkowa i "b")
b) logab a 3√b√b (logarytm o podstawie "ab". "a" pierwiastek trzeciego stopnia z
"b" kreska ułamkowa i pierwiastek z "b")
c) log1a a2b√a (logarytm o podstawie 1a. a2b kreska ułamkowa √a
podaje rowniez slownie bo słabo widac. z gory dzieki za pomoc
19 maj 15:09
J: | | 1 | |
loga(ab) = 5 , logaba = |
| , loga(ab) = 5 ⇔ logaa + logab = 5 ⇔ logab = 4 , |
| | 5 | |
| | √a | | 1 | |
a) logab |
| =logab√a − logabb = 0.5logab − |
| = |
| | b | | logb(ab) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| − |
| = |
| * |
| − |
| |
| | 2 | | 5 | | logba + logbb | | 2 | | 5 | | | |
19 maj 15:39