Wykaż, że liczba jest całkowita
Gajwer: √6−2√5−√5
19 maj 14:44
Tyrmand: wzór skróconego mnożenia
19 maj 14:49
razor: 6 − 2√5 = (1−√5)2
19 maj 14:55
Pafawag: Na jakiej podstawie wiadomo, że 6−2√5 = (1−√5)2
a nie 6−2√5 = (−1+√5)2 ?
A dalej
√6−2√5−√5 = √(1−√5)2−√5 oraz √(−1+√5)2−√5
√6−2√5−√5 = 1−2√5 oraz −1
Czy po prostu oba wyniki będą prawidłowe?
22 maj 00:11
bezendu:
Nie są prawidłowe bo nie znasz własności wartości bezwzględnej
|1−√5|
1−√5<0 opuszczam moduł ze zmianą znaków
√5−1−√5=−1 Ten jest prawidłowy i tylko ten
22 maj 00:19