Uprość wyrażenie
Gajwer: 3√5√2+7−3√5√2−7
19 maj 14:43
Eta:
(√2+1)3=2√2+3*2+3√2+1=5√2+7
(√2−1)3=......... =5√2−7
W= √2+1−(√2−1)=.........
19 maj 15:52
Wazyl: Można też tak:
3√5√2+7−
3√5√2−7=x / ( )
3
(5
√2+7)−3
3√(5√2+7)(5√2−7)x−(5
√2−7)=x
3
W(x)=x
3+3x−14=0
W(x)=(x−2)(x
2+2x+2)
x
2+2x+2=0
Δ<0 ⇒ Jedynym pierwiastkiem wielomianu jest x=2

Oczywiście sposób
Ety lepszy! Ale zawsze warto znac 2.
19 maj 15:57
Eta:
19 maj 16:03
ZKS:
Najdłuższy sposób ze wszystkich ale pokazuje skąd
√2 + 1 =
3√5√2 + 7.
Niech x
1 =
3√5√2 + 7 oraz x
2 = −
3√5√2 − 7 wtedy
x
1 + x
2 = t ∧ x
1x
2 = −1 są to wzory Viete'a dla wielomianu stopnia drugiego i możemy
z nich utworzyć równanie kwadratowe.
x
2 − tx − 1 = 0
Δ = t
2 + 4
√Δ =
√t2 + 4
| t + √t2 + 4 | |
| = 3√5√2 + 7 / 3 |
| 2 | |
| t3 + 3t2√t2 + 4 + 3t3 + 12t + (t2 + 4)√t2 + 4 | |
| = 5√2 + 7 |
| 8 | |
Porównujemy części wymierne i otrzymujemy
t
3 + 3t − 14 = 0
(t − 2)(t
2 + 2t + 7) = 0 ⇒ t = 2
zatem dostaliśmy że
3√5√2 + 7 −
3√5√2 − 7 = 2
ale jak dojść do tego że
3√5√2 + 7 =
√2 + 1?
Wystarczy do x
1 wstawić za t = 2 i otrzymamy
| | t + √t2 + 4 | | 2 + √22 + 4 | | 2 + 2√2 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = 1 + √2. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 maj 16:54