liczby zespolone
Bartek: Dlaczego im wyszedł środek okręgu −5i ?
Równanie jest takie:
2≤|iz − 5|<3
19 maj 14:37
Mila:
| | i | | i2*z−5i | | |−1z−5i| | |
I(iz−5)* |
| |=| |
| |= |
| =|z+5i|=|z−(−5i)| |
| | i | | i | | 1 | |
19 maj 14:58
pigor: ..., no to do mojej ...

szu... nieco inaczej np. tak:
| | iz−5 | | |i2z−5i| | | |−z−5i| | |
|iz−5|= | |
| |= |
| = |
| = |z+5i| ⇒ |
| | 1 | | |i| | | 1 | |
⇒
S= −5i = 0−5i= (0,−5) − wspólny środek
okręgu o promieniu 2 i promieniu 3, a dana nierówność
podwójna określa zbiór punktów
pierścienia kołowego ograniczonego punktami okręgu o
promieniu r=2 i r=3 bez punktów tego drugiego. ...
19 maj 16:19
Bartek: Wiem, że to wstyd, ale nie wpadł bym na to. Widzę, że ten sposób usuwania niewymierności z
pierwiastka jest dosyć użyteczny.
Dziękować
19 maj 19:22
9 wrz 16:36