hmmm
Marek: Czy to jest równanie okręgu ? Jak to zrobić
x2+y2+6x<0
(x+3)2=x2+9+6x
czyli (x+3)2 + 9−9 +y2 <0
czyli (x+3)2+(y−0)2<0
Czyli S=(−3,0) a r=0...
To raczej jakieś niemożliwe.. więc jak taki przykład trzeba zrobić
19 maj 13:42
wredulus_pospolitus:
czyli (x+3)2 + 9−9 +y2 <0 <−−− bez tego +9
19 maj 13:43
wredulus_pospolitus:
bo to +9 'jest we wzorze skróconego mnożenia'
19 maj 13:44
5-latek: Tylko ze rownanie okregu to jest = cos a nie <
19 maj 13:46
Marek: No tak. Dzięki
19 maj 13:48
5-latek: Poza tym masz wzor na promien okregu (znbajdz sobie i jesli r<0 to nie jest to rownanie okregu
a jesli r>0 to jest
19 maj 13:48
J:
⇔ (x+3)2 − 9 + y2 < 0 ⇔ (x+3)2 + y2 < 32 S(−3,0) i r =3
19 maj 13:49
pigor: ..., jest to zbiór punktów koła bez jego brzegu (okręgu),
bo
x2+y2+6x< 0 /+9 ⇔ x
2+6x+9+ y
2< 9 ⇔
(x+3)2+(y−0)2< 32,
gdzie
S= (−3,0) − środek koła,
r=3 − długość promienia...
19 maj 14:13