| π | ||
lim x−>1 (1−x)(tg | x) ? | |
| 2 |
| f(x) | ||
najpierw musisz doprowadzić do postaci | ||
| g(x) |
| 1 | ||
(proponuję g(x) = | ) | |
| 1−x |
| π | π | π | π | 1 | |||||||||||||||
tg( | x)=ctg( | − | x)=ctg( | *(1−x))= | |||||||||||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
|
| (1−x) | |||||||||||
limx→1 | = tu może być reguła | ||||||||||
|
| 2 | 2 | ||||||||||||||||
=limx→1 | = | *1= | ||||||||||||||||
| π | π |
| 2 | ||
zrobiłem to w poniższy sposób, ale nie zgadza się wynik. Powinno wyjść | , natomiast ja | |
| π |
| π | ||
uzyskałem − | ||
| 2 |
| 1 | ||||||||
w liczniku −1 a dalej w mianowniku | ||||||||
|
| −1 | 2 | |||||||||||||||
=H | = | |||||||||||||||
| π |