rozwiąż równiania i nierówności
Zagubiona: Dobrze rozwiązałam?
Zadanie: Rozwiąż równania i nierwówności:
a) x2−25 = 0
Δ=100
x1= −5
x2= 5
b) x2−5x+6=0
Δ=1
x1= 2
x2 = 3
c) x2+8x+15 > 0
Δ = 4
x1= −5
x2 = −3
19 maj 12:29
wredulus_pospolitus:
a i b ... ok
c ... tutaj jest nierówność ... więc co dalej z tym
19 maj 12:30
J: Dobrze.
19 maj 12:31
J: A.... trzecia nierówność .. nie zauwazyłem
19 maj 12:32
Zagubiona: Czyli w c) powinnam jeszcze dodać przedział tak? x∊(−∞;−5)u(−3;+∞)
19 maj 12:37
J: Tak.
19 maj 12:39
Zagubiona: Dziękuje
19 maj 12:39
wredulus_pospolitus:
taka mała wskazówka do (a)
zauważ, że tutaj masz wzór skróconego mnożenia
(x)2 − (5)2 = 0 <=> (x−5)(x+5) = 0
warto by było, abyś w przyszłości powoli zaczęła dostrzegać wzory skróconego mnożenia − mocno
ułatwią Ci rozwiązywanie niektórych zadań
19 maj 12:41