Zespolone
1234: Jak takie coś się robi?
Oblicz z4 jeśli z=−1+√3i
19 maj 10:44
WueR:
Mozna np. posluzyc sie wzorem de Moivre'a.
19 maj 10:47
razor: z4 = z2*2 = (z2)2 = [(√3i−1)2]2 = (3i2 − 2√3i + 1)2 = (−2√3i − 2)2 = 12i2 +
8√3i + 4 = 8√3i − 8
19 maj 10:50
1234: ok dzięki rozumiem
19 maj 10:53
1234: A czy tym sposobem poradzę sobie z każdym zadanie tego typu czy znajomość de Moivre'a wymagana?
19 maj 10:54
razor: Jeśli byś miał do policzenia np. z
100 to takim sposobem już średnio da radę

trzeba de
Moivrem
19 maj 10:57
1234: ok postaram się go zrozumieć
19 maj 10:58
Angelika: a móglby ktoś pomóc z tym zadankiem skoro już jesteście przy zespolonych (z
2−2iz+3)(2iz+1)=0
Mam to wszystko mnożyć czy na 2 równania rozdzielić? i potem jakoś za z powstawiać . Byłam
chora przez 2 tygodnie no i teraz sama muszę niestety to zrozumieć
19 maj 11:01
razor: z2 − 2iz + 3 = 0 lub 2iz + 1 = 0
19 maj 11:13
Angelika: i potem jak ? przerzucam z2−2iz=3 i teraz nie wiem za z podstawiam nie wiem x+iy?
19 maj 11:19
razor: a po co tak? zwykłe równanie kwadratowe, delta i te sprawy
19 maj 11:23
Angelika: o ja

. Aż za łatwe się wydaję
19 maj 11:25
J:
z
2 − 2iz + 3 = 0 , podstawienie z = t t
2 − 2it + 3 = 0 Δ = (2i)
2 − 12 = − 16 ( brak
rozwiązań)
| | −1 | | 1 | 1 | | 1 | |
2iz + 1 = 0 ⇔ z = |
| ⇔ z = − |
|
| ⇔ z = |
| i |
| | 2i | | 2 | i | | 2 | |
19 maj 11:27
Angelika: Dzięki wam ! Zrozumiałam : )
19 maj 11:28
razor: J: Δ = −16 = 16i
2,
√Δ = 4i
| | 2i − 4i | | 2i + 4i | |
z = |
| = −i lub z = |
| = 3i |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 11:30
J: Racja ...

, dzięki za poprawienie ..
19 maj 11:34
Mila:
z=−1+
√3 i
|z|=
√1+3=2
| | 2π | | 2π | |
z4=24*(cos(4* |
| +i sin(4* |
| )) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | π | |
z4=16*(cos(2π+ |
| )+i sin (2π+ |
| )) |
| | 3 | | 3 | |
z
4=8*(−1+i)
19 maj 14:13