Wie ktoś co oznacza znak dodawania w kółku ?
kamczatka: Wie ktoś co oznacza znak dodawania w kółku ?
19 maj 10:01
WueR:
Zapewne chodzi o jakies dzialanie wewnetrzne/zewnetrzne, ktore wczesniej zostalo juz
zdefiniowane.
19 maj 10:02
19 maj 10:04
PW: W algebrze abstrakcyjnej tak zazwyczaj oznacza się działanie wewnętrzne na dowolnym zbiorze G,
które każdej parze elementów z G przyporządkowuje pewien element zbioru G. Przez analogię do
zwykłego dodawania, np. w zbiorze liczb całkowitych Z funkcja "+" działa tak:
+(a,b) = c, c∊Z,
co krócej zapisuje się
a+b = c, c∊Z.
Działanie "+ w kółku" ma na ogół takie własności jak zwykłe dodawanie w zbiorze liczb
całkowitych,
to znaczy jest łączne (czasami przemienne), istnieje w zbiorze G element neutralny e, dla
którego
e + a = a
(odpowiednik zera w zwykłym dodawaniu). I tak dalej − kolega kamczatka niewątpliwie
zmierza ku teorii grup, ... pierścieni, ... ciał.
19 maj 11:26