pomo
kasia11: czy środek odcinka łączącego środki okręgów O1 I O2 leżą wewnątrz któregoś z kół ograniczonych
tymi okręgami ?
a) O1 :x2 + (y−2)2=25 O2 : x2 + (y+4)2 =1
b) O1 : (x+4)2 + (y+1)2 = 9 O2 : (x−4)2 + (y−5)2 = 4
19 maj 09:22
wredulus_pospolitus:
jeżeli odległość pomiędzy środkami okręgów < sumy promieni tychże okręgów ... to na pewno tak
jeżeli odległość pomiędzy środkami okręgów > 2*'większy' promień to nie
19 maj 09:24
5-latek: To narysuj te dwa okregi w ukladzie wspolrzednych i zobacz
19 maj 09:25