witam
ania17: pomocy
znajdz współrzędne punktu A = (1,4) w jednokładności o skali k=−4
19 maj 07:49
Janek191:
Czy środek jednokładności S = ( 0; 0 ) ?
19 maj 07:54
Janek191:
Jeżeli S = ( 0;0 ) , to
→ → →
O A' = k*OA = − 4 * OA
Niech A' = ( x' ; y ') ⇒ O A' = [ 0 − x' ; 0 − y ' ] = [ x' ; y ' ]
więc
[ x' ; y ' ] = − 4* [ 1 − 0; 4 − 0 ] = − 4*[ 1 ; 4] = [ − 4; − 16]
x' = − 4 y' = − 16
A' = ( − 4; − 16 )
============
19 maj 08:00
Janek191:
Jeżeli S = ( 0;0 ) , to
→ → →
O A' = k*OA = − 4 * OA
Niech A' = ( x' ; y ') ⇒ O A' = [ 0 − x' ; 0 − y ' ] = [ x' ; y ' ]
więc
[ x' ; y ' ] = − 4* [ 1 − 0; 4 − 0 ] = − 4*[ 1 ; 4] = [ − 4; − 16]
x' = − 4 y' = − 16
A' = ( − 4; − 16 )
============
19 maj 08:30
Janek191:
Krócej :
Jeżeli S = ( 0; 0)
A = ( x; y) , to A' = ( x' ; y' )
x' = k* x
y' = k* y
19 maj 08:32
5-latek: I dalej nic
19 maj 08:42