y
dodo: W trójkącie prostokątnym o obwodzie 120 cm długości boków tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz jego
pole.
19 maj 00:39
J:
a − r + a + a + r = 120 ⇔ 3a = 120 ⇔ a = 40
(a + r)
2 = (a − r)
2 + a
2 ⇔ a
2 +2ar + r
2 = a
2 − 2ar + r
2 + a
2 ⇔ 4ar = a
2 ⇔
| | a2 | | a | |
r = |
| ⇔ r = |
| ⇔ r = 10 |
| | 4a | | 4 | |
a = 40
a − r = 30
a + r = 50 , boki trójkata: 30 , 40 , 50
19 maj 06:12
19 maj 06:13
krystek:

a
1+a
2+a
3=120 gdzie a
2=a
1+r a
3=a
1+2r oraz Tw Pitagorasa lub IIsposób def c arytm
19 maj 06:15