,,,
Anonimeg: W trapezie prostokątnym miara kąta między podstawą o długości 24 cm a jego ramieniem wynosi 60
stopni .Oblicz pole i obwód tego trapezu,jezeli długość tego ramienia jest równa 3/4 długości
danej podstawy
18 maj 23:46
kyrtap:
18 maj 23:50
kyrtap: | | 3 | |
IBCI = |
| * 24 = 18 [cm] |
| | 4 | |
18 maj 23:51
Anonimeg: poprosze o rozwiązanie
18 maj 23:52
kyrtap:
18 maj 23:53
kyrtap: już piszę
18 maj 23:54
Eta:
z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o,90
o
|EB|=9 , to |DC|=24−9=15 i h= 9
√3
resztę dokończ samodzielnie.....
18 maj 23:54
kyrtap: Δ − BEC − Δ prostokątny
| | IECI | | √3 | | IECI | |
sin60 = |
| ⇒ |
| = |
| / * 18 ⇒ IECI = 9√3 |
| | ICBI | | 2 | | 18 | |
| | IEBI | | 1 | | IEBI | |
cos60 = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ IEBI = 9 |
| | ICBI | | 2 | | 18 | |
18 maj 23:57