pomoc
franek: jak to rozwiązać
prosta o równaniu y = x +2 przecina okrąg o równaniu (x−3)2 + (y−5)2 = 25 w punktach A i B.
Oblicz współrzędne punktu A i B oraz wyznacz równanie stycznej do danego okręgu przechodzącej
przez jeden z tych punktów
18 maj 23:33
Nieuchwytny: podstaw y w równaniu okręgu.
18 maj 23:35
franek: układ równań zrobić ?
18 maj 23:39
Eta:
x2−6x+9+x2−6x+9=25 ⇒ .........
18 maj 23:41
franek: x2 − 6x + 9 + y2 −10y + 25 =25
18 maj 23:41
Nieuchwytny: Możesz zrobić, żeby nauczyciel wiedział skąd się to wzięło.
18 maj 23:41
Eta:
(x−3)2+( x+2−5)2=25 ⇒ (x−3)2+(x−3)2=25 ⇒........
18 maj 23:42
franek: x2 − 6x +9 + x2 + 4x + 4 − 10 *(x+2) +25 =25
2x2 −12x +18 = 25
2x2 −12x −7 = 0
18 maj 23:45
Eta:
Δ=....... =200 √Δ=10√2
x1= ...... v x2=... to y1=x1+2 v y2= x2+2=....
19 maj 00:01
Eta:
Styczna do okręgu w punkcie A ma równanie
(x−3)(xA−3)+(y−5)(yA−5)=25 ⇒ y=........
19 maj 00:03
franek : x1 = 12 − 10√2 / 4
x2 = 12 +10√2 / 4
y1 = 12 − 10√2 / 4 +2
y2 = 12 − 10√2 / 4 +2
tak ma być ?
tego równania nie rozumiem
19 maj 00:11
Nieuchwytny: | | 12−10√2 | | 6+5√2 | | 6+5√2 | |
x1= |
| = |
| ⇒ y1= |
| +2 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 6−5√2 | | 6−5√2 | |
x2= |
| ⇒y2= |
| +2 |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 00:18
Nieuchwytny: Dalej rozwiązujesz tak jak Eta podała.
19 maj 00:18
franek : co to jest xa i y a
19 maj 00:21
franek : coś za to trzeba podstawić ?
19 maj 00:23
Nieuchwytny: to są współrzędne punktu A, które obliczyłeś np. punkt A to (x1,y1) a punkt B to (x2,y2)
19 maj 00:24
franek : xi trzeba to podstawić i wyliczyć ?
19 maj 00:27
Nieuchwytny: | | 6+5√2 | | 6+5√2 | |
(x−3)( |
| −3)+(y−5)( |
| +2−5)=25 |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie drugi.
19 maj 00:36
5-latek: A jesli nie znasz wzoru na rownanie stycznej do punktu na okregu to napisz rownanie prostej
przechodzacej przez srodek okregu i punkt np A i potem napisz rownanie prostej prostopadlej
do tej prostej i przechodzacej przez punkt A (dlaczego prostej prostopadlej ?
19 maj 08:59