W prostokącie, którego obwód ma 44 cm, różnica odległości punktu przecięcia prze
arianne: W prostokącie, którego obwód ma 44 cm, różnica odległości punktu przecięcia przekątnych od
dwóch nierównych boków wynosi 8cm. Oblicz długości boków prostokąta.
18 maj 23:22
Nieuchwytny:
18 maj 23:25
18 maj 23:26
pigor: ..., np. tak: niech a >b, to z warunków zadania masz układ równań
2a+2b=44 /:2 i
12a−12b=8 /*2 ⇔ a+b=22 i a−b=16 /± stronami ⇔
⇔ 2a= 38 i 2b=6 ⇒
a=19 cm i b= 3 cm − szukane długości boków. ...
18 maj 23:36
Eta:
2a+2b=44
0,5a−0,5b=8
a+b=22
a−b=16
−−−−−−−−
2a=38 ⇒ a=19, b=3
18 maj 23:39
arianne: Dziękuję bardzo
18 maj 23:44