pomocy
ratunek : jak to zrobić
wyznacz równanie okegu o środku w punkcie S = (4,−2) i przechodzącego przez punkt O = (0,0)
18 maj 23:19
Nieuchwytny: Oblicz promień ze wzoru na długość prostej.
18 maj 23:22
Nieuchwytny: (x−4)2+(y+2)2=r2
18 maj 23:23
ratunek: x2 − 8x +16 + y2 +4y +4 = r2
18 maj 23:25
ratunek: i co dalej ?
18 maj 23:25
ratunek: za x i y 0 podstawić ?
18 maj 23:26
Nieuchwytny: podstaw współrzędne punktu O. I masz całe równanie.
18 maj 23:27
ratunek: 20 = r2
√20 = r2
18 maj 23:27
ratunek: sory √20 = r
18 maj 23:28
ratunek: i mam promień
co należy następnie zrobić ?
18 maj 23:28
Nieuchwytny: r2=20
Podstawiasz wszystko pod wzór (x−x0)2+(x−y0)2=r2
18 maj 23:29
ZKS:
Nie lepiej było wstawić od razu te współrzędne zamiast wyliczyć wzory skróconego mnożenia?
Tobie wystarczy przecież r2 nie musisz liczyć tego r już.
18 maj 23:29
Nieuchwytny: w drugim nawiasie ma być (y−y0)2
18 maj 23:30
ratunek: (x−0)2+(−y−0)2=r2
x2 + y2 = r2
x2 + y2 = √20
18 maj 23:38
ratunek: tak ma być ?
18 maj 23:38
Nieuchwytny: Przecież środek okręgu to S=(4,−2)
18 maj 23:39
ratunek : co ja ma tu zrobić ?
18 maj 23:47
Nieuchwytny: równanie tego okręgu to : (x−4)2+(y+2)2=20
18 maj 23:57