podstawy...
Tomasz: Witam.
Korepetycje z matmy będę miał dopiero od przyszłego miesiąca (przez wakacje kilka razy w
tygodniu, więc nadrobię zaległości)
| | −2 − 2√7 | | −1 − √7 | |
jak z tego równania: |
| dojść do tej formy |
| ? przecież w |
| | 2* 3 | | 3 | |
mianowniku jest tylko jedna dwójka, natomiast w liczniku pozbywamy się obu.
18 maj 23:15
18 maj 23:17
Nieuchwytny: Jeżeli pozbywasz się mianownika to w liczniku gdzie występuje suma lub różnica dzielisz każdy
wyraz przez dzielnik z mianownika.
18 maj 23:20
pigor: ... musisz po prostu zdać sobie sprawę,
że przecież masz tu zwykłe dzielenie i potem
skracanie, czyli
| ac−bc | | ac | | bc | | a | | b | | a−b | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| , |
| cd | | cd | | cd | | d | | d | | d | |
a nie to o czym myślisz.
18 maj 23:22
pigor: ..., lub tak jak ładnie zrobił
krystek, czyli :
w liczniku wyciągnął 2 przed nawias i dopiero
mógł skracać przez te dwójkę (2);
a więc
jeszcze raz: nie skracasz przez 2 tak jak myślałeś
tylko dzielisz sobie przez 2 oba składniki z licznika .
18 maj 23:27
ZKS:
pigor raczej zrobił
a ponieważ
krystek jest płci żeńskiej.
18 maj 23:31
Eta:
18 maj 23:32
ZKS:
18 maj 23:38
pigor: .. ŁŁŁŁa , przepraszam , no tak, zapomniałem ..
18 maj 23:40
pigor: .. no a autor postu − pytania, co

olał nas, czy nadal nie rozumie

ani beee, ani meeeeeeeee, oj chyba jednak jeszcze łyk ...
18 maj 23:43
Eta:
18 maj 23:44
krystek: To nie problem

. Pozdrawiam.
18 maj 23:44
Eta:
Witaj
krystek
18 maj 23:45
krystek: Witaj
Eto ,
18 maj 23:46
Tomasz: @pigor. A autor postu zapytał i − z uwagi na godzinę − poszedł spać. Nie każdy ma wolne
poniedziałki

Dzięki za odpowiedź. Szkoda tylko, że takiego zainteresowania nie ma na innych moich postach
dotyczących całych zadań.
19 maj 12:28
5-latek: To trzeba bylo zadac pytanie wczesniej a nie o tak poznej porze
19 maj 12:48