wyznaczniki
zadanie: 1. Rozwiaz podane rownanie macierzowe. Jaki rozmiar musi miec szukana macierz?
(0 6 3)
2 na 3 2 na 2
X=3 na 2
a d
X= b e
c f
czyli
6b+3c=6→c=2−2b 6e+3f=0→f=−2e
−a−2b−c=1→a=3 −d−2e+f=−2→d=2−4e
3 2−4e
X= b e
2−2b −2e ; b, e ∊R (nieskonczenie wiele rozwiazan)
dobrze?
2. Uzasadnij, ze jesli wszystkie
wyrazy macierzy rozmiaru n na n sa liczbami parzystymi, to wyznacznik tej macierzy jest
podzielny przez 2
n.
2a
11............2a
1n a
11............a
1n
detA= =2*2*2*.......*2 det =2
ndetA
2a
n1............2a
nn a
n1............a
nn
gdzie n oznacza liczbe wierszy/kolumn
to jest wlasnosc taka, ze jesli jakas kolumne pomnozymy przez stala ( w tym wypadku 2) to
wyznacznik jest rowny ta stala razy wyjsciowy wyznacznik (w tym przypadku kazda kolumna jest
jakby pomnozona przez 2 a ich jest n wiec 2
n).
dobrze?