PON
ania122: proszę o pomoc jak ktoś wie jak to zrobić
wyznacz równanie okręgu symetrycznego do okręgu o środku w punkcie O=(−2;6) i r=2
względam osi OX ; osi OY
18 maj 22:18
Godzio:
Odbij symetrycznie środek i napisz równanie
Dla OX O'=(−2,−6), r = 2
18 maj 22:20
ania122: jak odbić symetrycznie środek ?
i jak do tego równanie napisać ?
18 maj 22:22
Eta:
O(−2,6) , r=2
OOX(−2,−6) , r=2 o: (x+2)2+(y+6)2=4
OOY(2,−6) , r=2 o: (x−2)2+(y+6)2=4
18 maj 22:25
18 maj 22:26
Eta:

poprawiam zapis O
OY(2,6) , r=2 o: (x−2)
2+(y−6)
2=4
18 maj 22:29
ania122: x2 +4x +4 +y2 + 12y +36= 4
x2 +4x + +y2 + 12y +36 = 0
to jest pierwsze równanie ?
x2 −4x +4 +y2 + 12y +36=4
x2 −4x + +y2 + 12y +36=0
to jest drugie równanie ?
18 maj 22:32
5-latek: jesli masz rownanie okregu w postaci kanonicznej to niee ma potrzeby (jesli o to nie prosza )
pisac je w postaci ogolnej
18 maj 22:36