proszę o pomoc
ciągi: W ciągu geometrycznym a5 = 486 i a2 = 18. Oblicz sumę czterech początkowych wyrazów tego
ciągu.
18 maj 22:02
J: a5 − a2 = 3r oraz a1 = a2 − r
18 maj 22:03
5-latek: J geometryczny
18 maj 22:04
18 maj 22:15
J:
| | 486 | |
q3 = |
| = 27 ⇔ q = 3 lu q = −3 , a1 = 18:3 = 6 lub a1 = 18:(−3) = − 6 |
| | 18 | |
| | 1 − q3 | | 1 − 33 | | 1 − (−3)3 | |
S4 = 18* |
| = 18* |
| lub S4 = 18* |
| |
| | 1 − q | | 1 − 3 | | 1 + 3 | |
19 maj 06:38
ciągi: skoro q3=27 to q nie może być równe −3, bo ujemna liczba do 3 potęgi daje ujemny wynik nie?
19 maj 12:26
J: Pomyłka ... odrzuć rozwiązanie q = − 3
19 maj 12:29
5-latek: Tak jak piszsesz . Po prostu sie pomylil (pozna pora
19 maj 12:32
J: Cześć "5−latek" ..

, raczej wczesna pora
19 maj 12:33
5-latek: Czesc
J
19 maj 12:35
ciągi: Lokata jest oprocentowana w wysokości p=4% w stosunku rocznym. Kapitalizacja odsetek jest co
dwa miesiące. Oblicz odsetki po trzech latach od początkowego kapitału 10000.
może ktoś to potrafi?
19 maj 12:41
wredulus_pospolitus:
podatek Belki brany pod uwagę ?
19 maj 12:42
wredulus_pospolitus:
wzór ogólny (nie uwzględnia podatku Belki):
gdzie:
S
o −−− wkład początkowy
p −−− oprocentowanie w skali roku
k −−− ilość 'naliczeń' w ciągu roku
n −−− ilość lat trwania lokaty
S
n −−− kasa po 'n' latach
19 maj 12:44
J: Wiele osób potrafi ...., natomiast Ty nie potrafisz nawet podziękować za prawie gotowca.
19 maj 12:44
ciągi: dzięki wielkie!
19 maj 12:50